Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Rekvalifikace mapuje situaci člověka, který svým věkem přesáhl padesátku, přišel ne vlastní vinou o práci, a nyní ji hledá. Příběh pana Zrzavého je napsaný podle neobyčejných zážitků obyčejných lidí. Jeho vzorem jsou tisíce odborníků ve zralém věku, kteří vlivem vnějších okolností přišli o práci. Poněkud absurdní dobrodružství nezaměstnaného pana Zrzavého se prolíná s příběhem mužů z druhého konce společnosti. Mafiáni Oskar se Žoržem si užívají života plnými doušky. Mají na to. Je vůbec něco, co by si nemohli dovolit? Jestli něco takového existuje, uvidíte ve filmu plném absurdit, paradoxů a humoru. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (44)

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Námět filmu je skvělý. Jen se jeho přetvoření do filmové podoby nějak nepovedlo. Myslím si, že se na téma 50letého člověka, který marně shání práci, dal natočit film daleko zajímavější. A vůbec by nemusel být pojatý jako komedie, neboť na nezaměstnanosti nic humorného není. Jako nešťastné vidím už samotné prolínání dvou dějů. Nejzajímavější a pravdě nejpodobnější se mi jevilo školení doc. Veselého ze sociologicko-psychologické poradny. Připadá mi nesprávné vtloukat do hlavy nezaměstnaným ono „pozitivní myšlení“. Učit je, že nejsou nezaměstnaní, ale práci hledající, tvrdit o poloprázdné sklenici, že je z poloviny plná a jiné nesmysly. Já osobně jsem pro to, dívat se pravdě do očí a označovat věci, děje a situace pravými jmény. ()

Alden_Larson odpad!

všechny recenze uživatele

Ani ne před měsícem jsem viděl film "Mezi námi přáteli" a tenkrát jsem ho nazval nejhorším filmem, který jsem kdy viděl. Musím ale uznat, že jsem se mýlil, protože teď si to samé myslím o tomto filmu. Vlado Štancel se od svých předchozích výtvorů nijak neponaučil, "Rekvalifikace" je nejvíc nesmyslný, nejvíc stupidní film, který jsem kdy viděl. Rád bych zkritizoval jeho děj, ale já si upřímně myslím, že tento film děj nemá, tento film je totiž jen sbírka rádobyvtipných skečů, které na sebe akorát volně navazují. Postavy neexistují a přesto jsou jejich vlastnosti nekonsistentní. Prezentace je otřesná, film je hrozně natočený, hůř sestříhaný a je v něm několik velmi ošklivých vizuálních efektů. Herecké výkony jsou všechny do jednoho otřesné, dialogy jsou hrozné a příšerně nevtipné. Hudbu jsem přes všechny ostatní problémy ani nezaregistroval. Tohle prostě není film, je to jakýsi bizarní trip určený k psychologickému mučení, žádný jiný účel si pro něj nedovedu představit. 0/10 ()

Reklama

Drom 

všechny recenze uživatele

Rudý Vladovous opět (a naposled ☹) zasahuje, tentokrát v levném celovečerním filmu. Měla to být komedie. Tedy, lépe řečeno, je to natočeno formou ?absurdní grotesky. Vyšlo z toho ale, bohužel, převelesmutné drama. Bohužel nikoliv kvůli slabému hereckému podání nejednoho (ne)herce. Za to si Vlado může ostatně sám, když to režíroval, měl si je zrežítovat. Třeba klackem. Ani proto, že na to očividně nebyly prachy. Dokonce ani pro ty neefekty a nevýpravu. Utratil Vlado většinu rozpočtu za zájezd pro zrzavou rodinku k moři? To "bohužel" píšu z jiného důvodu. Sdělení prostřednictvím příhod pana Zrzavého svým záměrně zveličeným způsobem upozorňují na dost smutnou každodenní realitu. A je škoda, že to tu má tak špatné hodnocení. Já si naopak myslím, že by se to mělo pouštět dětem, je to rozhodně lepší, než kdejaký televizní kecy. Však vy si ještě vzpomenete, co vám Vlado radil. A nebo možná ne... Hermíno, prosím Vás, kolik už jsem s tímhle komentářem ztratil času... ()

Dagoun odpad!

všechny recenze uživatele

Film, který je z poloviny natočený zrychleně (kvůli větší srandě) a doplněný hudbou připomínající tóny z windows 95 (kvůli malému rozpočtu). Štancel je fajn chlapík, ale tohle se na plátna dostat nemělo. Jako televizní pořad před večerními zprávami - ideální, ale platit za vstupenku nedoporučuji. Možná právě proto nás v kině bylo přesně 6 diváků (z toho 1 promítač a 1 prodavačka lístků). ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Celovečerní česká so(n)da, která odhaluje všechny vrstvy české společnost, potažmo jakékoliv měšťanské společnosti, vyjímaje politiky a bezdomovce. Je to satira a karikatura, ne umění, které je zbytečné v tomto filmu hledat. Naopak právě v takovém svém pojetí zrcadlí Rekvalifikace nejen absurditu umělého vytváření konceptu práce jako jediného oficiálně uznávaného zdroje obživy, ale i současnou podobu většiny českých filmů, zůstanu-li jen u domácí produkce. Hollywoodská produkce se odlišuje jen filmovějším vizuálem a hereckou hrou. Světlé výjimky jen zesilují celkový dojem. ____ Ještě k nutnosti práce. V současné civilizaci práce, která je často jalová nebo jen imitovaná, není vždy nezbytně nutná pro přežití lidstva, je však skoro jediným způsobem aktivního obstarávání peněz jako symbolického směnného prostředku. V souvislosti s tím je příznačné prohlášení anarchistů, s kterým v roce 2010 polepili plakáty s nápisem: „Za práci, co není děvka prodejná!" výlohy a vchodové dveře institucí práce a symbolicky je uzavřeli. K tomu řekli: „Blíží se 1. máj, chceme ve „Svátek práce" poukázat na podstatu námezdní práce, kterou zcela záměrně přirovnáváme k prostituci. Není totiž velký rozdíl mezi tím, když někdo nabízí své tělo za účelem placeného sexu, který není radostí a rozkoší, nýbrž rutinou a způsobem přežívání, a tím, když někdo nabízí své ruce či mozek za účelem námezdní práce, která taktéž není radostí, nýbrž rutinou a způsobem přežívání. Proti konceptu námezdní práce stavíme koncept práce svobodné, bez šéfů a ekonomického útlaku, tu jedinou pak má smyl oslavovat." Anarchisté zřejmě nečetli bibli, kde je napsáno: "V potu své tváře budeš jíst chléb, dokud se nenavrátíš do země, z níž jsi byl vzat. Prach jsi a v prach se navrátíš.“ (Genesis 3:19). Avšak smíří-li se člověk s tímto údělem, nemůže pak mluvit o svobodě ducha a duše. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama